LUXEMBURG - Nederland, België, Luxemburg, Frankrijk en Duitsland willen voor eind dit jaar een plan klaar hebben om de windmolens op zee beter te verbinden met het stroomnet.

De stroom uit het netwerk van windmolenparken is dan beter te benutten door al deze landen. "Het idee is om samen te werken aan dit 'stopcontact op zee", zei minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) vrijdag. Ze had in Luxemburg overleg met collega's in dit groepje van vijf landen, het zogeheten pentalateraal overleg.

De aanleiding is dat in de Noordzee de komende jaren flink wat nieuwe windmolens verrijzen. Het Nederlandse kabinet heeft hiervoor dit voorjaar 2,4 miljard extra uitgetrokken voor een periode van vijftien jaar.

Crisispakket
Nu staat er op de Noordzee voor zo'n 200 megawatt aan windenergie opgesteld. Het kabinet had eerder al besloten dat dit in deze regeerperiode op 450 megawatt gebracht zou worden. Maar door het crisispakket is dat in één keer meer dan verdubbeld met nog eens 500 megawatt extra in twee jaar.

Op zee waait het harder dan op het land. De molens kunnen er bovendien hoger zijn, zodat ze nog meer wind vangen.