AMSTERDAM - Karakter speelt een grotere rol in de beroepskeuze die iemand maakt dan eerder werd aangenomen, zo blijkt uit onderzoek van de University of Western Sydney.

Karaktertrekken blijken regelmatig zelfs belangrijker te zijn dan opleiding en het beroep dat ouders uitoefenen, hoewel de studieachtergrond ook een grote rol speelt.

Managers staan van nature meer open voor nieuwe ervaringen en hebben een groter verantwoordelijkheidsgevoel dan mensen die een andere rol binnen het bedrijfsleven vervullen. Personeel in een commerciële functie is het meest extravert en vriendelijk in de omgang.

Stabiel
Kantoormedewerkers blijken over het minste verantwoordelijkheidsgevoel te beschikken. Daar staat tegenover dat ze een hoog niveau van emotionele stabiliteit hebben.

Vooral vrouwen laten de mate waarin zij over verantwoordelijkheidsgevoel beschikken zwaar meewegen in hun beroepskeuze. Volgens de onderzoekers is deze trek voor hen belangrijker dan voor mannen, omdat vrouwen een tekort aan bepaalde eigenschappen minder goed kunnen compenseren door middel van educatie.

Werkgevers
"De resultaten kunnen beleidsmakers, werknemers en werkgevers helpen", zegt onderzoeker Robert Wells tegen Reuters. "De vijf belangrijkste karaktereigenschappen hebben een sterk effect op de loopbaan."  

Het onderzoek, gebaseerd op gegevens van 20.000 mensen, heeft vijf karakteristieken onder de loep genomen. Naast de mate van extravertie waren dat de ontvankelijkheid voor ervaring, verantwoordelijkheidsgevoel, vriendelijkheid en emotionele stabiliteit.