TOKIO - De toonaangevende Nikkei-index van de aandelenbeurs in Tokio is vrijdag voor het eerst in acht maanden boven 10.000 punten gesloten.

Beleggers reageerden positief op een hoger dan verwachte industriële productie in Japan en een forse stijging van de detailhandelsverkopen in China. Beide cijfers worden gezien als indicatoren van naderend economisch herstel.
 
De Nikkei sloot 1,6 procent hoger op 10.135,82 punten. De goede stemming in Tokio straalde over naar andere Aziatische aandelenmarkten. De Kospi-index in Seoul steeg 0,7 procent en de All Ordinaries in Sydney ging 0,4 procent vooruit. De Hang Seng-index in Hongkong noteerde in de middaghandel 1,2 procent hoger en kwam daarmee voor het eerst in tien maanden boven 19.000 punten.

Detailhandel
De detailhandelsverkopen in China stegen in mei met 15,2 procent op jaarbasis. Dat gegeven zette warenhuizen en supermarktbedrijven in Tokio op winst. J Front Retailing steeg 7,5 procent, branchegenoot Takashiyama won 7,8 procent.
 
Ook banken stonden in de belangstelling. De Japanse bank Mitsubishi UFJ Financial Group, de grootste kredietverstrekker van het land, ging 1,7 procent omhoog.