DEN HAAG - Het eigen risico in de zorgverzekering gaat volgend jaar niet extra omhoog. Volgens minister Ab Klink (Volksgezondheid) is dat nu niet aan de orde.

Een hoger eigen risico is slechts een laatste optie om tekorten in de zorg weg te werken. "Maar daar ben ik niet aan toe", zei de minister donderdag tijdens een spoeddebat met de Tweede Kamer.

De Kamer wilde met Klink debatteren na berichten dat hij van plan was het eigen risico van 155 euro fors te verhogen. De minister zei liever eerst te kijken naar manieren om geld te besparen die de burger niet voelt. Zo verdienen de specialisten te veel en zijn de uitgaven voor medicijnen nog te hoog.

Basispakket
Klink stelde ook niet te willen snijden in het basispakket van de zorgverzekering, tenzij het gaat om medicijnen of hulpmiddelen die niet medisch noodzakelijk zijn. Eerder was er sprake van dat maagzuurremmers niet meer vergoed zouden worden.

Vanuit de Kamer klonk het verwijt dat Klink vorige week al duidelijkheid had kunnen bieden. De minister liet toen alle opties nog open. Klink antwoordde dat toen nog niet duidelijk was dat een extra verhoging van het eigen risico te vermijden valt. Overigens blijft de geplande indexering van het risico gewoon overeind.