AMSTERDAM - Voor het eind van het jaar moet elk reisbureau dat lid is van de ANVR binnen de eigen organisatie een duurzaamheidscoördinator benoemen. Dat zei Frank Oostdam, directeur van de ANVR en het Initiatief Duurzaam Uitgaand Toerisme (IDUT) donderdag naar aanleiding van een bijeenkomst over duurzaam toerisme in tijden van crisis.

De duurzaamheidscoördinator binnen het reisbureau moet een training doorlopen en een examen afleggen. "En een rapportage invullen over de status van de duurzaamheid binnen de eigen organisatie", legt Oostdam uit. Dat gaat bijvoorbeeld over hoe energiebewust het eigen bedrijf is en dat ze moeten weten wat duurzaamheid inhoudt.

Stimuleringsmaatregelingen
Maar het doorvoeren van het duurzaamheidsprincipe gaat verder dan het eigen bedrijf. Zo zullen de ANVR-reisbureaus ook stimuleren dat bijvoorbeeld souvenirs die vakantiegangers kopen, gemaakt zijn op de bestemming zelf. En ze zullen zich ervan vergewissen dat hotels waar zij gebruik van maken niets van doen hebben met kinderarbeid.

"En ook samen met die hotels zoeken naar milieumaatregelen, zoals bij voorkeur eten serveren uit de eigen omgeving in plaats van dat te laten invliegen", zei Oostdam.