AMSTERDAM - Hoewel de opmars van zzp'ers niet meer te stuiten is lopen veel startende zzp'ers nog steeds tegen veel problemen aan. Deels komen die problemen voort uit onwetendheid met fiscale ondernemersregels, maar deels ook door de achterhaalde wetgeving en de lage kennis van uitvoerende instanties.

Dat constateert de belangenvereniging ZZP Nederland.

Met name het urencriterium van de Belastingdienst is voor veel mensen een tegenvaller. Als een starter niet in één kalenderjaar 1225 uur aan zijn onderneming besteedt, dan ziet de Belasting het parttime ondernemerschap als een bijverdienste en heeft de zzp'er geen recht op belastingaftrek voor zelfstandigen.

VAR
Ook de afgifte van een VAR Verklaring loopt nog niet echt soepel ondanks aangebrachte verbeteringen. Voor startende parttime ondernemers wordt vrijwel altijd een VAR ROW afgegeven.

Met een VAR ROW is de zelfstandigheid onduidelijk en zijn veel opdrachtgevers bang dat de overheid de opdracht gaat zien als een loondienstverband, waardoor de opdrachtgever aansprakelijk kan worden gesteld voor de te betalen premies.

(c) Pleinplus.nl: Fiscale opstartproblemen voor zzp'ers