AMSTERDAM - De belangrijkste effectenmarkten in Europa hebben de handelsdag positief beëindigd. Een licht negatieve stemming op Wall Street temperde het enthousiasme maar het optimisme hield stand.

Banken en oliegerelateerde fondsen trokken de kar door een hogere olieprijs en blijdschap over de terugbetaling van staatssteun door een aantal Amerikaanse banken.

De AEX, de hoofdgraadmeter in Amsterdam, sloot 3,93 punten, of wel 1,5 procent, hoger op 266,96 punten. De index voor het middensegement, de MidKap, won 1 procent tot 374,63 punten. Op de borden van de beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen stonden winsten van 0,6 tot 1,1 procent op de borden.

Nieuws
"Het was een goede dag, maar ik ben er niet helemaal zeker van dat er enige rechtvaardiging achter zat", aldus een econoom bij Commerzbank.

"Er was niet echt substantieel nieuws dat er iets wezenlijk verandert. We wisten al dat banken de belastingcenten gingen terugbetalen." De econoom denkt dat beleggers vooruitlopen op herstel.

Banken
Bankaandelen deden het woensdag goed, na de aankondiging dinsdagavond dat tien van de grootste Amerikaanse banken staatssteun gaan terugbetalen. ING steeg met 2 procent. In de rest van Europa stegen aandelen van onder meer het Franse BNP Paribas, Deutsche Bank en het Britse Lloyds van 0,9 tot 3,2 procent.

"Het nieuws over de zogeheten TARP-fondsen is zeker een van de redenen waarom we zulke koerswinsten zien", aldus een Duitse analist. "Dit suggereert dat de sector op de weg terug is naar stabiliteit." TARP staat voor het zogeheten Troubled Asset Relief Program, ofwel het speciale fonds van de Amerikaanse regering dat was opgericht om de banken te hulp te schieten.

Olie
Oliegerelateerde fondsen zoals Shell, BP en Total, stonden in de plus met koerswinsten van 0,7 tot 1,7 procent. Zij profiteerden van de gestegen olieprijs. De prijs voor een vat ruwe olie (159 liter) steeg woensdag tot boven de 71 dollar.

Het is voor het eerst in zeven maanden dat een vat boven de 70 dollar kost. De stijging volgde op een veel sterker dan verwachte daling van de olievoorraden in de Verenigde Staten.

ArcelorMittal
Op het Damrak was ArcelorMittal een van de grootste stijger onder de hoofdfondsen. Het staalconcern profiteert volgens fondsmanager Corné van Zeijl van SNS Asset Management van een prijsverhoging in die sector. Het aandeel steeg 3,4 procent tot 24,86 euro.

TomTom was een van de weinige dalers met een min van 2,2 procent volgend op de grote koerssprong van dinsdag. Andere dalers waren Ahold (min 0,7 procent) en KPN (min 0,6 procent).

Wessanen
In de MidKap mocht voedingsmiddelenconcern Wessanen 8,1 procent bijtellen. Er is veel speculatie in de markt dat een mogelijke deal over de verkoop van de Noord-Amerikaanse distributietak aanstaande is. Een woordvoerder van het concern zei echter dat het bedrijf nog geen concrete onderhandelingen voert.

De euro noteerde aan het einde van de handelsdag woensdag op 1,3985 dollar. Bij het slot van de Europese beurzen dinsdag stond de Europese munt op 1,4015 dollar.