AMSTERDAM - Een correctie van 10 tot 15 procent op de wereldwijde effectenbeurzen is gezond. 'Het hele positieve sentiment moet uit de markt', constateert hoofdanalist Thijs Berkelder van Petercam. Ook andere beursdeskundigen houden rekening met dalende beurskoersen.

De beurzen zijn in drie maanden met ongeveer 40 procent gestegen, zegt Berkelder, die onlangs nog is uitgeroepen tot beste analist van Nederland. "Nu wordt bijna aan alles een positieve draai gegeven, ook aan slecht nieuws."

Dat ziet Berkelder als een ongezonde situatie. "Je kan niet alles positief uitleggen." Als beleggers een duidelijke aanleiding zien om winsten te nemen, dan zullen ze dat volgens de Petercam-analist zeker doen. Het kan gaan om slecht nieuws over de economie of tegenvallende tweedekwartaalcijfers. "Deze aanleiding is er nu echter nog niet."

Vertrouwen
Ook vermogensbeheerder Bernt Hofstad constateert dat een correctie in de lijn der verwachting ligt, zo schrijft hij in zijn meest recente column. En Daniel Lenhard, fondsmanager bij Lombard Odier, voorziet een forse koersdaling na de zomer. De huidige koersrally behoort tot een bear market, waarbij de koersen op de langere termijn dalen.

Het aantal faillissementen van bedrijven zal toenemen, zo denkt Lombard Odier. Dat veroorzaakt een koersval. Pas daarna zullen de beurzen de weg definitief omhoog vinden.

Dat concludeert ook Berkelder. Pas na een correctie functioneert de markt weer naar behoren, zegt hij. De koersbewegingen vallen nu vaak niet te begrijpen. De plussen en minnen zijn gedreven door emoties. Na een correctie "begrijpt iedereen de markt weer", aldus Berkelder. Dan komt volgens hem het vertrouwen in effecten pas terug.

Terugval
Bob Homan, hoofd van het ING Investment Office, zei echter eerder dat hij geen zware terugval op de beurzen verwacht. Bij een dergelijke rally duiken de koersen tot onder het vorige dieptepunt. Dat ziet Homan niet meer gebeuren.

Wel moeten beleggers volgens hem rekening houden met een redelijk beperkte daling van de indices. "We zitten in een rally, waarbij een terugval kan plaatsvinden."

Bescherming
Beleggers moeten zich volgens Hofstad nu al indekken tegen de verwachte correctie op de aandelenmarkten. Dat kan onder meer door opties, turbo's of trackers te kopen. Lees daarover meer in zijn column.

Eerder gaven bovendien de beursdeskundigen van Belegger.nl al adviezen om een bescherming tegen koersdalingen in de beleggingsportefeuilles in te bouwen. Hier valt daar meer over te leven.

(c) www.belegger.nl