DEN HAAG - De Tweede Kamer eist van minister Wouter Bos (Financiën) dat hij de Kamer om instemming vraagt als hij eerder genationaliseerde banken of delen daarvan wil verkopen.

Bos voelde daar tijdens een debat in de Kamer woensdag in het geheel niet voor, maar een ruime meerderheid dwong hem er nog eens goed over na te denken en zijn bezwaren opzij te zetten.
 
Nu is het zo dat Bos de steun van de Kamer nodig heeft voor het redden van banken, maar die steun kan ook na de reddingsoperatie verleend worden, zoals vorig jaar bij ABN/Amro en bij de miljardensteun voor ING

Nood
Bos had voor het redden van banken en verzekeraars een budget van in totaal 20 miljard euro gekregen. In noodsituaties - zoals bij ABN en ING - hoefde de minister de Kamer niet vooraf te informeren. Hij overtrad daarmee de wet, maar kreeg daarvoor later de zegen van het parlement.
 
Maar de Kamer wil nu meer, zeker nu dichterbij komt dat eerder gekochte onderdelen op enig moment weer verkocht gaan worden. Bos zag allerlei bezwaren, maar zwichtte uiteindelijk voor een ruime meerderheid van CDA, VVD, SP en ook Bos' eigen PvdA.