AMSTERDAM - Het wereldwijde IP-verkeer vervijfvoudigt de komende vijf jaar tot tweederde zettabyte (667 exabytes). De belangrijkste aanjager voor de verwachte groei is video.

Dit voorspelt Cisco op basis van een jaarlijks onderzoek naar trends en ontwikkelingen in IP-verkeer. Naar verwachting zal de regio Oceanië (Asia-Pacific) het meeste dataverkeer voor zijn rekening nemen (21 exabytes per maand), zo blijkt uit resultaten van de Cisco Visual Networking Index (VNI).

Europa en Noord-Amerika volgen met respectievelijk 12,5 en 13 exabytes per maand.

Video
Over vijf jaar zal meer dan negentig procent van het IP-verkeer door consumenten in beslag worden genomen. Zij genereren die meerderheid van het verkeer door videotoepassingen als televisie, video on demand en videoconferencing. Daarnaast zal het mobiele dataverkeer jaarlijks verdubbelen, zo voorspelt Cisco.

Ook hierbij speelt video een grote rol. De resolutie op mobiele apparaten, zoals smartphones maar ook netbooks, wordt namelijk steeds hoger, waardoor het dataverkeer ook toeneemt. De netwerkgigant heeft uitgerekend dat in 2013 alle mobiele schermen samen een totale oppervlakte van bijna een miljard vierkante meter vormen.

Onmisbaar
Een andere aanjager van de toename in IP-verkeer is hyperconnectivity. Doordat IP-netwerken een steeds grotere rol spelen in de dagelijkse communicatie, dient het netwerk altijd beschikbaar te zijn, ook indien de gebruiker niet aanwezig is.

Ook multi-tasking draagt bij aan hyperconnectivity. Door meerdere zaken gelijktijdig te doen, denk aan muziek streamen tijdens het online werken, zal een netwerkdag in 2013 bestaan uit 48 uur. Ter vergelijking: op dit moment zitten er 36 netwerkuren in één dag.

(c) Webwereld