BERLIJN - Het Duitse warenhuis- en reisconcern Arcandor heeft uitstel van betaling aangevraagd. De voorwaarden die de Duitse overheid stelde aan staatssteun, waren niet haalbaar. Dat heeft de onderneming, onder meer bekend van warenhuisketen KarstadtQuelle en reisorganisatie Thomas Cook, dinsdag bekendgemaakt.

De surseance heeft volgens Arcandor gevolgen voor 43.000 werknemers in Duitsland. Thomas Cook, waarin Arcandor een meerderheidsbelang heeft, blijft buiten schot. De salarissen van het volledige personeel worden nog wel tot eind augustus doorbetaald door de regering.

De Duitse overheid wees maandag een verzoek van Arcandor voor noodhulp af en eiste een meer levensvatbaar plan voor de toekomst van het bedrijf. Vorige week vrijdag vroeg het concern om een noodkrediet van 437 miljoen euro om een faillissement te kunnen afwenden. Berlijn wil dat onder meer de banken van Arcandor meer bijdragen in de redding van de onderneming.

Sluiting
Volgens bondskanselier Angela Merkel kan Arcandor door het uitstel van betaling werken aan behoud van werkgelegenheid. Merkel zou graag zien dat Arcandor fuseert met de Duitse branchegenoot Metro. Beide topmannen spraken daar recent over en lijken positief, hoewel een samengang wellicht leidt tot de sluiting van een groot aantal Arcandor-winkels. Het concern heeft 120 filialen.

De geschiedenis van Arcandor, dat voorheen KarstadtQuelle heette, gaat terug tot het eind van de negentiende eeuw. Rudolph Karstadt opende de eerste winkels in 1881. Naast de reisactiviteiten van Thomas Cook, waaronder Neckermann, is het bedrijf groot op de postorder- en catalogusmarkt. Voor deze onderdelen hebben zich naar verluidt al enkele geïnteresseerden gemeld.

Impact
Thomas Cook Nederland liet in een reactie weten dat de ontwikkelingen geen impact hebben op de contractuele afspraken die moederbedrijf Thomas Cook heeft lopen met klanten, relaties en leveranciers. Het bedrijf wijst erop dat Thomas Cook een onafhankelijk beursgenoteerde organisatie is, "die zowel operationeel als financieel onafhankelijk van Arcandor opereert".