NEW YORK - Technologieaandelen zaten dinsdag in de lift op Wall Street, na hoopgevende signalen van chipmaker Texas Instruments. Bij het nieuws dat veel Amerikaanse banken een begin gaan maken met het terugbetalen van staatsteun zette de markt echter wat vraagtekens.

Schermenbeurs Nasdaq kreeg er 1 procent bij tot 1860,13 punten. De Dow-Jonesindex van dertig grote fondsen sloot vrijwel onveranderd op 8763,06 punten.

De breder samengestelde S&P 500 noteerde een winst van 0,4 procent tot 942,43 punten.

Winstverwachting
Texas Instruments liet weten in het tweede kwartaal te rekenen op meer winst en omzet dan eerder verwacht. Dat is een signaal dat de markt voor chips aantrekt. Texas Instruments maakt chips voor telefoons en andere elektronische apparaten. Beleggers reageerden verheugd en zetten het aandeel 6,3 procent hoger.

"Dit is een bevestiging dat bedrijven hun voorraden zien slinken en dat het kanaal naar distributeurs begint te stromen", zei een Amerikaanse analist. "Telkens als een bedrijf iets zegt over verbeterde verwachtingen, ontvangt de markt dat in deze tijden als zeer positief nieuws", reageerde een handelaar.

Staatssteim
Veel bankaandelen kwamen niet echt van hun plaats, ondanks de aankondiging dat tien van de grootste Amerikaanse banken verkregen staatssteun gaan terugbetalen. Hoewel sommigen het zien als goed nieuws, zetten andere beleggers er vraagtekens bij.

Ze vragen zich af of de banken wel goed uitgerust zijn om nu al van het staatsinfuus te worden afgehaald. De economische tegenwind zal ervoor zorgen dat de banken veel leningen van bedrijven en consumenten niet krijgen terugbetaald.

"Deze banken willen het geleende staatsgeld bijna direct terugbetalen. Maar wat zegt dat over hun balansen en hun capaciteit om geld uit te lenen? Als ze echt zo begaan zijn met de consument, dan zouden ze het geld houden en het uitlenen", stelde een Amerikaanse analist. Bank of America bleef onveranderd, JP Morgan Chase daalde 0,4 procent.

Opdrachten
General Electric, een concern dat onder meer motoren maakt voor vliegtuigen, zei te verwachten dit jaar 50 procent minder opdrachten te krijgen. Hierop daalden de koersen van vliegtuigmaker Boeing (min 0,9 procent) en United Technologies (min 1,7 procent). Dat concern maakt ook vliegtuigmotoren. General Electric zelf liep geen averij op. Het aandeel bleef vrijwel onveranderd.

De olieprijs trok bijna 3 procent aan, waardoor een vat belandde op een prijs van bijna 70 dollar. Oliemaatschappij Chevron steeg op de beurs met 0,9 procent, ExxonMobil verloor 0,1 procent.

Op de valutamarkt werd voor de euro 1,4075 dollar betaald. Bij het slot van de beurzen in Europa eerder op de dag kostte een euro 1,4015 dollar.