AMSTERDAM - Het aandeel TomTom was dinsdag de winnaar op een vrij rustig Damrak. De producent van navigatieapparatuur heeft verschillende producten voor de iPhone van Apple gepresenteerd. De AEX-index in Amsterdam sloot net als de andere beurzen in Europa zonder grote koersuitslagen.

De AEX-index eindigde 0,64 punten (0,2 procent) hoger op 263,03 punten. De MidKap-index voor het middensegment noteerde 1,67 punten ofwel 0,5 procent in de plus op 370,98 punten. De beurs in Parijs won 0,2 procent en Frankfurt sloot 0,1 procent lager. De beurs in Londen sloot vrijwel onveranderd.

TomTom stond fier bovenaan de AEX met een winst van 17,6 procent. Het aandeel bereikte daarmee het hoogste niveau in vijf maanden. Het bedrijf presenteerde op de jaarlijkse softwareconferentie van iPhone-producent Apple een applicatie voor de mobiele telefoon. Verder verhoogde Petercam zijn beleggingsadvies voor het aandeel.

Air France-KLM
Onderaan de AEX bungelde luchtvaartmaatschappij Air France-KLM met een min van 5,2 procent. Royal Bank of Scotland heeft zijn beleggingsadvies verlaagd nadat het bedrijf maandag een fikse daling van de vervoerscijfers had gemeld in de maand mei. Hieruit bleek dat het bedrijf het aantal passagiers met 7,8 procent heeft zien dalen.

Verzekeraar Aegon liet dinsdag weten een derde van zijn staatssteun van 3 miljard euro te willen terugbetalen. Het aandeel Aegon sloot 1,9 procent in de plus. Bankverzekeraar ING won 1,3 procent.

ASML
De Europese chipfondsen profiteerden van een verhoging van de verwachtingen door de Amerikaanse chipproducent Texas Instruments. Chipmachinefabrikant ASML koerste 1,6 procent hoger. STMicroelectronics won in Parijs 4,7 procent en het Duitse Infineon steeg 2,9 procent.

Op de valutamarkten stond de euro op 1,4015 dollar tegen 1,3880 dollar aan het eind van de Europese handel op maandag.