ROTTERDAM - Bij spooronderhoudsbedrijf VolkerRail dreigen aanstaand weekend acties, nu gesprekken over een sociale plan zijn stukgelopen. Dat liet FNV Bondgenoten dinsdag weten.

VolkerRail zou volgens de bond willen reorganiseren, maar niet genoeg geld uitrekken voor de uitvoering van het sociaal plan. De vakbond wil onder meer in het sociaal plan opnemen dat een ontslagvergoeding volgens de oude kantonrechtersformule geldt.

De reorganisatie bij VolkerRail zou gevolgen hebben voor tweehonderd werknemers, van wie honderd hun baan verliezen. In eerste instantie gaat het om ludieke acties. "Maar als dat niets oplevert, gaan we volgende week dingen doen waar het treinverkeer wel last van kan krijgen", aldus Bondgenoten.

Kantonrechtersformule
VolkerRail bevestigt een marktconform sociaal plan te hebben aangeboden volgens de nieuwe kantonrechtersformule. Volgens het bedrijf is de oude kantonrechtersformule niet meer van toepassing. VolkerRail vindt dan ook dat de bonden zich onredelijk opstellen.

"We zouden het zeer betreuren als door acties van de bonden het publiek hinder ondervindt. We blijven ons constructief opstellen om tot overeenstemming te komen met de bonden", aldus een zegsman.