AMSTERDAM - De open source-stichting Mozilla legt momenteel de laatste hand aan een softwareprogramma waarmee bedrijven een gepersonaliseerde versie van de bekende browser Firefox kunnen maken.

Met het 'Build your own browser'-programma, dat kort na de lancering van Firefox 3.5 deze maand verschijnt, hoopt Mozilla een stevigere voet achter de deur te krijgen in het bedrijfsleven. Bedrijven krijgen onder andere de mogelijkheid om de internetbrowser te voorzien vooraf ingestelde 'bookmarks' en bedrijfslogo's, aldus Firefox-directeur Mike Beltzner tegenover PC World.

Het gehele programma werkt via internet, waarna de it-afdeling de aangepaste browser krijgt opgestuurd. Met behulp van een speciaal installatieprogramma kan de browser vervolgens op alle pc's in het bedrijf geïnstalleerd en beheerd worden. Dat soort beheertechnieken waren tot nu toe voorbehouden aan Internet Explorer.

Wereldwijd gebruikt ongeveer twintig procent van de internetters (300 miljoen mensen) de open source browser die door een grote groep vrijwillige programmeurs wordt ontwikkeld. Microsofts Internet Explorer is de marktleider met zeventig procent.