LUXEMBURG - De Zweedse minister van Financiën Anders Borg heeft het IMF en de internationale gemeenschap dinsdag opgeroepen Letland snel van nieuwe hulpleningen te voorzien. Volgens Borg heeft de Letse regering voldoende aangetoond aan de eisen van de kredietverstrekkers te willen voldoen.

Zweden heeft een groot belang bij de redding van de noodlijdende Baltische economie, aangezien Zweedse banken grote sommen geld in de Letse economie hebben geïnvesteerd. De economie van Letland kromp in het eerste kwartaal met bijna 20 procent en analisten vrezen dat het land de waarde van zijn munteenheid, de lats, snel zal moeten laten dalen. Daardoor zou de met buitenlandse schulden overladen Baltische economie nog verder in de problemen komen.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Europese Unie stelden het land eind vorig jaar al een noodkrediet van in totaal 7,5 miljard euro beschikbaar. Om voor het volgende deel van deze lening, met een waarde van 2 miljard euro, in aanmerking te komen moet Letland echter aantonen dat het een groot deel van zijn begrotingstekort op korte termijn zal wegwerken. De Letse regering beloofde maandag zijn begroting voor dit jaar met 10 procent te verlagen.