AMSTERDAM - De werkloosheid in de 29 landen van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) is in april 2009 gestegen tot het hoogste niveau in 15 jaar, als gevolg van de wereldwijde recessie.

Het percentage werklozen in de geïndustrialiseerde landen steeg naar 7,8 procent in april van 7,7 procent in maart, maakt de in Parijs gevestigde organisatie bekend. Hiermee was het percentage gelijk aan dat van april 1994 en een procentpunt verwijderd van het hoogste niveau gemeten sinds het cijfer voor het eerst werd samengesteld in 1988.

In Spanje was de werkloosheid het grootst met 18,1 procent in april tegen 17,3 procent in maart. De ineenstorting van de bouwsector zorgde in het eerste kwartaal voor de grootste krimp van de Spaanse economie sinds het begin van de statistieken in 1970.

Nederland
Op een gedeelde tweede plaats stonden Ierland en Slowakije, waar de werkloosheid steeg naar 11,1 procent van 10,6 procent.

Nederland heeft met drie procent van alle landen de laagste werkloosheid, gevolgd door Zuid-Korea met en Australie, die beide rond de vier procent uitkomen.