AMSTERDAM - De vakbonden CNV, FNV, De Unie en VHP Akzo Nobel hebben het eindbod voor een nieuwe cao van Akzo Nobel voor de ongeveer 4500 werknemers in Nederland afgewezen.

De bonden gaan nu de leden raadplegen over de afwijzing van het eindbod en zullen de actiebereidheid onder het personeel peilen. Dat liet een woordvoerder van FNV Bondgenoten dinsdag weten.

"We denken dan aan acties in welke vorm dan ook, waaronder werkonderbrekingen en stakingen", aldus de woordvoerder. Eerder al hebben de bonden de Akzo-directie een paar duizend handtekeningen van werknemers overhandigd die zich niet konden vinden in wat Akzo de werknemers te bieden heeft. "Dat heeft niet geleid tot het gewenste resultaat".

Loonsverhoging
De bonden verlangen voor de nieuwe cao een loonsverhoging van 1,5 procent en onder meer werkgaranties voor het personeel. "We hebben de loonvraag al bijgesteld van 3,5 procent naar 1,5 procent", aldus het CNV.

Nu is het volgens de bonden aan Akzo om daar wat tegenover te zetten. Akzo wil volgens hen niet verder gaan dan 0,5 procent zonder toezeggingen te willen doen over baangaranties, sociale zekerheid of pensioenkoppeling.