UTRECHT - Gewapend met een speciale krant met bezuinigingsalternatieven en een stel acrobaten bracht de FNV dinsdag haar ideeën over de verhoging van de AOW-leeftijd onder de aandacht bij treinreizigers in Utrecht.

De actie markeerde de start van een voorlichtingscampagne van de vakcentrale tegen de verhoging van de AOW-leeftijd naar 67 jaar.

"Ons voorstel is om de benodigde bezuinigingen eerlijker te verdelen dan minister Donner nu voorstelt. Gepensioneerden zouden naar draagkracht mee moeten betalen aan de AOW. De acrobaten laten het hier al zien, de zwaarste schouders kunnen de lasten dragen", aldus FNV-voorzitter Agnes Jongerius.

Discussie
Bij bedrijven en op speciale bijeenkomsten gaat de FNV de komende weken de discussie aan met werknemers. "Iedereen kan meedenken over alternatieven voor de AOW-plannen", aldus een FNV-lid dat folders uitdeelt op Utrecht Centraal.

De gele folder wordt door veel reizigers aangepakt. "Ik ga nog lang niet met pensioen, maar het heeft wel invloed op mijn toekomst. Het is dus wel goed me daar eens in te verdiepen", zegt een 34-jarige reiziger.

Ook op de stations van Leeuwarden en Groningen en op de bloemenveiling in Aalsmeer deelde FNV de folders uit.