AMSTERDAM - Rabobank maakt deel uit van een groep van 22 Europese banken die binnenkort een stresstest voor de kiezen krijgen. Dat bericht het Financieele Dagblad dinsdag.

Het Committee of European Banking Supervisors (CEBS), dat het financiële onderzoek coördineert, wil kijken of Europese banken als geheel bestand zijn tegen een verdere verslechtering van de economie. Anders dan in de VS gaat het niet om het inventariseren van de kapitaaleisen van individuele instellingen.

De Amerikaanse regering heeft bij de EU aangedrongen op strengere tests. Minister van Financiën Timothy Geithner zal het onderwerp vermoedelijk deze aankaarten tijdens een bijeenkomst met collega-ministers in Italië, bericht de Wall Street Journal.

IMF
Het Internationale Monetaire Fonds (IMF) waarschuwde maandag al dat economisch herstel in de Eurozone vertraging kan oplopen door banken die opgezadeld zitten met slechte leningen. "Om herstel en groei te bewerkstelligen moeten beleidsmakers daadkrachtig optreden," aldus een rapport van het IMF. De EU moet volgens het fonds snel aan de slag met een 'proactieve strategie' om schoon schip te maken in de financiële sector.

Vertrouwen
Europese leiders vinden dat het publiceren van kapitaaleisen van afzonderlijke banken het vertrouwen in het systeem ondermijnt en de risico's van faillissementen vergroot. Nationale banken, waaronder De Nederlandsche Bank, mogen zelf besluiten om de resultaten openbaar te maken, aldus voorzitter Jean-Claude Trichet van de Europese Centrale Bank (ECB) vorige week.

Begin vorige maand werden alle belangrijke Amerikaanse banken doorgelicht om te zien of ze een verdere neergang van de economie konden doorstaan. Tien banken kregen daarbij opdracht om in totaal bijna 75 miljard dollar aan kapitaal op te halen om hun financiële buffers te versterken. Maandag bleek echter dat dit de ongerustheid nog niet heeft weggenomen; Amerikaanse banken moeten volgens de commissie van het Congres die toeziet op de reddingsplannen voor de Amerikaanse financiële sector een nieuwe stresstest ondergaan als de werkloosheid een hoger niveau bereikt dan eerder werd aangenomen.