Kees de Koning timmert al jaren aan de weg met zijn hiphoplabel TopNotch. Matthijs Schippers klopt op de deur met muziek-webmag DoYouReadMe. Idealize zette citaten van De Koning en Schippers tegenover elkaar.

Kees de Koning

Persoon
Kees de Koning is oprichter van hip-hop label TopNotch. Vorig jaar ging TopNotch een samenwerking aan met Universal die de Koning omschrijft als een soort van joint-venture achtige samenwerking waarin zij nog de volledige vrijheid hebben om te opereren. "Wij zijn geen subonderdeel van Universal. Universal is meer een onderdeel van ons dan wij van hen", aldus de Koning.

Filosofie
"Ik heb de drang om door te gaan. Op het moment dat ik iets kan bedenken, heb ik de drang door te gaan. Ik bij me ergens in vast. Hoe langer je daar mee bezig bent hoe eerder je merkt dat een heleboel mensen dat niet hebben en afwachtend zijn. Die denken: ‘het zal wel niet lukken, het zal wel niet kunnen.' Daardoor heb je een voorsprong. Door maar te proberen en dingen die dan toch vaak wel lukken, helpt dat om dingen gedaan te krijgen."

Hindernissen
De Koning moet zoeken naar manieren om zijn artiesten in de media te krijgen. "Als ik een persbericht stuur dat de nieuwe single van Kempi binnen een maand meer dan 3000 keer verkocht is, wordt dat niet opgepikt terwijl het wel nieuws is als ik zeg dat Kempi zijn eerste platencontract in de gevangenis heeft getekend."

Succes
De Jeugd van Tegenwoordig, Opgezwolle, The Opposites en Kempi zijn enkele artiesten die bij het hiphop label zijn ondergebracht. Hiphop is volgens De Koning op dit moment het populairste genre op Youtube, maar als je luistert naar de radio, top 40 of singles die worden uitgebracht, klopt dat niet. De Koning: "Of mijn perceptie van realiteit is niet goed of van die kanalen wordt nog steeds niet goed gebruikt gemaakt."

Toekomst
"We hebben het indepent natuurlijk goed gedaan, maar je wilt toch verder. Je hebt gevoel dat het potentieel erinzit en daar leren we best wel veel van."

Watchlist
"Damian Hirst die al zijn kunst direct via Sothebys veilde, vind ik inspirererend. Daarnaast hoe de rol van internet en nieuwe ontwikkelingen daarop de manier waarop we muziek of film tot ons nemen of maken, veranderd."

Bekijk het hele video-interview met Kees de Koning.

DoYouReadMe (Matthijs Schippers)

Matthijs

Persoon
""Ik ben creatief, in de breedste zin van het woord, en sinds een half jaar ondernemer. Ik laveer tussen muziek, (online) media & (bewegend) beeld. Zo heb ik samen met goede vriend Frank Leeman een studio waar we als Diskrepant muziek produceren en het label Yiu Li Khe Music hebben opgestart."

"Onze aanpak? Wij produceren de tracks en zoeken daar passende stemmen of muzikanten bij. Daarnaast ben ik hoofdredacteur/bedenker van inspiratiewebmag DoYouReadMe.nl (in kort DYRM), ik ben werkzaam als Concepteer.nl in de online media en zwerf ik met laptop in onze hoofdstad van wireless spot, naar wireless spot, op zoek naar goede espresso."

Filosofie
"Ik houd ervan om geïnspireerd te raken en zoek dat ook op. Zelf vind ik dat ik per dag zeker 50 goede concepten heb. Inmiddels heb ik geleerd om daar af en toe 1 van te nemen en de haalbaarheid te checken voordat ik me er op stort."

Hindernissen
"Mijn burn out. Het heeft me geleerd dat wat je grootste angsten zijn, ook gelijk je grootste, heimelijke verlangens zijn. Door die wijsheid neem ik nu bewust meer risico's, vreet ik spreekwoordelijk bijna elke dag iets dat deze boer niet kent. "

Succes
"Knutselen, met je handen in de modder om zo tot iets nieuws te komen. In de studio vertaalt zich dat naar  heel veel proberen. Geluidjes, stemmetjes, andere beat proberen, ruziën met Frank, mijn medeproducent, over een gekozen sample. Met als resultaat dat de 'foutjes' vaak de meest briljante dingen opleveren. Puur geluk denk je op dat moment, maar het hoorde bij dat proces."

Toekomst
"Onze muziek en daarnaast met concept waar ik nog niet veel over kan zeggen en uiteraard met DYRM.nl. Op die site kun jij je trouwens ook aanmelden als zangtalent voor één van onze nieuwe tracks, die daar ook te beluisteren zijn!"

Watchlist
"Mijn muziekhelden: Underworld, Rage Against The Machine, MJ, Tribe Called Quest, om maar een paar te noemen. Check elke vrijdag de Top 39 op DYRM.nl. Dan hoor en lees je wat ik de beste 39 singles vind."

Bekijk de Thinkstyle van Matthijs en lees zijn artikelen over Choco-fetish en Bizarre Vergezichten.

(c) Idealize.nl