LUXEMBURG - Grensoverschrijdende sms'jes en gsm-gesprekken zakken vanaf 1 juli zeker fors in prijs. Ministers van de EU-landen hebben maandag definitief ingestemd met het voorstel van de Europese Commissie daartoe. Eerder was het Europees Parlement al akkoord gegaan.

"Goed nieuws voor Europese burgers, die nu op zomervakantie kunnen zonder ongerust te zijn over schrikbarend hoge gsm-rekeningen", zei EU-commissaris Viviane Reding in een reactie.

De prijs van een sms'je vanuit een ander land mag hooguit 11 cent kosten, exclusief btw. Nu is dat nog gemiddeld 35 cent in Nederland.

Maximum
De Europese maximumprijs voor grensoverschrijdende gsm-gesprekken zakt op 1 juli van 46 naar 43 cent per minuut, exclusief btw. Ook de prijs voor het ontvangen van gsm-gesprekken in een ander EU-land zakt met 3 cent, van 22 naar 19 cent.

Nieuw is ook dat de telecombedrijven grensoverschrijdende gesprekken niet meer naar boven mogen afronden op de minuut. Die handelwijze zorgde wel voor 20 procent hogere rekeningen, aldus de Europese Commissie.