Centrale Bankiers hebben een onkreukbare reputatie. Zowel de FED als de ECB waken over de stabiliteit van de Euro dan wel de Dollar. Samen met de Nationale Centrale Banken zorgen zij voor de stabiliteit van het financieel stelsel.

Door Taco Dankers | PlusPost

In 2008 dreigt het Nederlandse banken stelsel, zoals in vele landen, in zijn geheel in te storten. ING, FORTIS, ABN-AMRO ze stonden allen op het punt om te vallen en konden niet overleven zonder steun van de belastingbetaler.

Zelfs de Rabobank heeft via AIG een mooi bedrag van de Amerikaanse belasting betaler mogen ontvangen. Maar ondanks alles is wonder boven wonder nog genoeg vertrouwen in de bankiers.

Kritiek
De Heer Wellink is nog steeds president van de Nederlandse Bank. De heer Zalm nu directeur van ABN-AMRO, heeft in de periode dat hij Minister van Financiën was (1994-2007), niet gemerkt dat het goed mis was bij de banken.

Dat leverde hem afgelopen week de nominatie van ‘Beste Minister van Financiën ooit' op. Tilmant gaat vrolijk bij BNP aan de slag. Ik ben benieuwd of hij straks ook dreigt het hoofdkwartier van BNP naar Londen te verplaatsen als de Belgen kritiek op zijn bonussen hebben?

Brave burgers
De Centrale Bankiers van de ECB en de FED zijn onafhankelijke gerenommeerde instituten die zich niet laten verleiden door de politiek. De brave burgers in Europa en hun volksvertegenwoordigers schijnen geen reden te hebben om hier aan te twijfelen.

In de USA beginnen wel steeds meer mensen te twijfelen aan de onafhankelijkheid van de FED. "The FED is as federal as Federal Express" roepen de aanhangers van Ron Paul.

Chinezen
Ook de Chinezen geloven al lang niet meer in de onafhankelijkheid van de FED. De Chinese Minister President Wen Jiabao sprak zijn zorgen uit over het monetair beleid van de FED. Jiabao maakt zich voornamelijk zorgen over de waarde van de dollar. China bezit een heleboel dollars en Amerikaanse staatsobligatie.

De Amerikaanse Minister van Financiën, Geithner is deze week naar China gevlogen om het Amerikaans monetair beleid uit te leggen. Het is de vraag of hij de Chinezen gerust kan stellen: ‘China to U.S: Show us the Math' kopte verschillende media in de VS. Zou de FED onafhankelijk zijn dan zou het logischer zijn dat Bernanke naar China vloog om Chinezen te overtuigen dat ‘Green Back' betrouwbaar is en blijft.

Onafhankelijkheid
Ook in Europa beginnen sommige politici te twijfelen aan de onafhankelijkheid van de ECB. Merkel trekt terecht in het openbaar het beleid van de ECB in twijfel. Het opkopen van ‘Covered Bonds' is natuurlijk helemaal geen taak van de ECB.

De ‘Covered Bonds-operatie' is een ordinaire steunmaatregel voor noodleidende banken in de Euro zone. Deze obligaties worden gedekt door hypotheken en hebben nog het meest weg van de beruchte ‘Mortgage Backed Securities'. Door deze constructie zou het zomaar mogelijk zijn dat de ECB, in geval van faillissement, eigenaar wordt van uw hypotheek. Volslagen absurd natuurlijk.

Deflatie
Waarom wil de ECB zich met dit soort producten en bij behorende problemen bezighouden? Deflatie is het antwoord.

In Europa wordt er door economen gewezen op de gevaarlijk lage inflatie van 0.6 procent. Met deflatie wordt de oplettende burger bang gemaakt. Immers als prijzen dalen, gaan mensen wachten tot prijzen verder dalen. Het gevolg daarvan is stagflatie en dat is een ramp.

Hoge olieprijs
Wie goed naar de cijfers van Eurostat kijkt ziet dat de lage inflatie veroorzaakt wordt door de hoge olieprijs in mei 2008, ja u leest het goed 2008, en niet door de crisis. We worden door de heren bankiers bij de neus genomen.

Inflatie wordt bepaald door de prijzen van een groep producten van een maand, te vergelijken met de prijzen van diezelfde producten precies een jaar eerde. Energie is een belangrijke factor in deze groep producten.

De Energieprijs is gekoppeld aan de olie. Op dit moment staat de olieprijs rond de 68 dollar, In het voorjaar 2008 tot ongeveer oktober 2008 was de prijs van olie buitengewoon hoog. Met een piek in juni van rond de 150 dollar per vat. Twee keer de prijs die we er normaal voor betalen. Het prijsverschil tussen mei 2008 en mei 2009 is zo groot dat het een enorm effect heeft op het totale inflatie cijfer.

Wanneer de olieprijshobbel van 2008 buiten de cijfers gelaten wordt, is de inflatie in de Eurozone gewoon ergens tussen de 1.5 procent en 2 procent.

Energieprijzen
Voor Nederland geldt, dat de energieprijzen voor de huishoudens eens per jaar worden aangepast. De Nederlandse huishoudens betalen nu veel meer voor energie dan hun lotgenoten in de andere Eurolanden. Daarom is ons inflatiecijfer van 1.8 procent beduidend hoger dan de 0.6 procent voor de hele zone.
Als de energieprijzen in Nederland voor de huishoudens worden aangepast, dan zal de inflatie in Nederland direct afnemen. November 2009 zal naar verwachting de olieprijs gelijk of hoger zijn dan die in november 2008.

Op dat moment hebben we in de Eurozone gewoon weer een mooi inflatiecijfer van rond de 1.5 procent. Dit heeft niets te maken met economisch herstel in het najaar, maar alles met de olieprijs in 2008. Voor Nederland zal de inflatie dan wat lager zijn dan voor de rest van de Eurozone.

Conjunctuurbeweging
Als de deflatie geheel veroorzaakt wordt door de tijdelijke prijsschommeling van de olie dan is er voor de centrale bankiers geen rede om de hoeveelheid geld te verruimen.

Dat de consumenten minder uitgeven of aankopen uitstellen is vervelend maar het hoort bij conjunctuurbewegingen. De ECB heeft hier geen boodschap aan. De ECB is er niet om de consumptie te stimuleren. Het is niet aan de ECB om ons naar de autoshowroom te sturen. De ECB moet zorgen dat Euro waardevast blijft.

Op dit moment lopen de schulden van nationale overheden op. Overheden hebben voor een gigantisch bedrag de problemen van banken op zich genomen. Verschillende steunmaatregelen in de order van grote, van vier keer de gehele Betuwelijn, werden binnen een week genomen.

Effectieve manier
De meest effectieve manier om uit de schulden te komen, is doormiddel van inflatie en geld drukken. Het zou mij niet verbazen als de ECB en FED aansturen op een hoge inflatie.

Nu we een optisch laag inflatiecijfer hebben, is het een mooi moment om de geldhoeveelheid te verruimen. De FED is al begonnen met het drukken van geld en het is niet waarschijnlijk dat het bij een eenmalige actie blijft.

Het bewust aansturen op inflatie is niet netjes, maar geheel in lijn met de reputatie van de bankiers.