WIESBADEN - De Duitse im- en export zijn in april veel sterker gedaald dan door analisten werd verwacht. Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van het federale bureau voor de statistiek.

De export van Duitse goederen daalde met 4,8 procent ten opzichte van maart tot 63 miljard euro, veel sterker dan de afname van 0,1 procent waarop marktkenners rekenden. De import viel 5,8 procent terug tot 53,9 miljard euro, terwijl analisten gemiddeld een stijging van 0,2 procent verwachtten.
 
De handelsbalans, de verrekening van de waarden van de im- en export, bedroeg 9 miljard euro tegen 8,9 miljard euro in maart. Analisten gingen uit van een handelsoverschot van 9,4 miljard euro.

Herstel
Volgens analisten suggereren dat een herstel van de Duitse economie voorlopig op zich zal laten wachten. Het land, de grootste exporteur ter wereld sinds 2003, moet het vooral hebben van handel. Duitsland, dat sinds derde kwartaal 2008 in een recessie verkeert, heeft de afgelopen maanden de export zien afkalven als gevolge van de wereldwijde economische neergang.
 
Ook in april daalde de export fors. De uitvoer van goederen nam met 28,7 procent af ten opzichte van april vorig jaar. Het is de scherpste daling sinds de Tweede Wereldoorlog. De import daalde met bijna 23 procent.