WASHINGTON - De verkoop van het failliete autoconcern Chrysler aan een groep onder leiding van de Italiaanse automaker Fiat is uitgesteld. Dat heeft het Amerikaanse federale hooggerechtshof maandag bepaald. Schuldeisers van Chrysler hadden bezwaar aangetekend tegen de verkoop.

De schuldeisers, bestaande uit onder meer een groep pensioenfondsen uit de Amerikaanse staat Indiana, vinden dat de verkoop niet rechtsgeldig is. De rechter heeft bepaald dat de verkoop is opgeschort, zodat het hooggerechtshof goed kan kijken naar de bezwaren van de schuldeisers.

Tegenvaller
De uitspraak is een grote tegenvaller voor Chrysler en de Amerikaanse overheid. Een dergelijke interventie kan betekenen dat de toekomst van Chrysler op losse schroeven komt te staan, zo zeiden ze kort voordat de rechter tot een vonnis was gekomen. De uitspraak zou ook gevolgen kunnen hebben voor de doorstart van General Motors, dat net als Chrysler vele miljarden dollars aan staatssteun kreeg.

De groep die bezwaar heeft aangetekend vindt dat schuldeisers zonder onderpand, zoals vakbonden, door de verkoop bevoordeeld worden ten opzichte van schuldeisers met onderpand. De deelnemers in de groep hebben gezamenlijk 42 miljoen dollar (30 miljoen euro) aan leningen uitstaan aan Chrysler. In totaal heeft het bedrijf 6,9 miljard dollar (5 miljard euro) aan schulden met onderpand.

Eerder keurde een faillissementsrechtbank in New York de verkoop goed. Het federale hooggerechtshof is het hoogste gerechtshof in de Verenigde Staten.