NEW YORK - De koersen op Wall Street daalden maandag. Beleggers waren teleurgesteld over enkele vooruitzichten van hamburgergigant McDonald's. Verder was de markt in afwachting van nieuws van toezichthouders over de Amerikaanse bankensector. De grootste verliezen werden in de slothandel wel weggewerkt.

Schermenbeurs Nasdaq daalde 0,4 procent tot 1842,40 punten, terwijl de breder samengestelde S&P 500 een verlies leed van 0,1 procent tot 939,14 punten. De Dow-Jonesindex van dertig grote fondsen noteerde onveranderd op 8764,49 punten.

McDonald's liet weten dat de winst in het tweede kwartaal wel eens geraakt kan worden door de ontwikkeling van de dollar ten opzichte van andere valuta. De laatste tijd is de dollar sterker geworden, maar zakte de waarde van de munteenheden in andere landen waar het concern actief is. McDonald's, dat hierover in juli meer informatie geeft, stond op de beurs 1,9 procent lager. Branchegenoot Burger King kreeg er 0,2 procent bij.

Deze week wordt waarschijnlijk duidelijk welke Amerikaanse banken kunnen gaan beginnen met het aflossen van de staatssteun die zij eerder hebben ontvangen. Beleggers wachten op berichten hierover van de Amerikaanse toezichthouders.

Winsten
De afgelopen drie maanden boekten de Amerikaanse beurzen flinke winsten. Begin maart zakte de Dow-Jonesindex naar een twaalfjarig dieptepunt en klom erna zo'n 32 procent op. Volgens sommige beleggers staat de economie ook op het punt om op te veren van de bodem.

Dit zou echter kunnen betekenen dat de rente straks weer omhoog gaat. Dat is in het algemeen slecht voor beurzen. Het zorgt ervoor dat sparen aantrekkelijker wordt en particulieren de beurs mijden. Bovendien maakt het geld lenen duurder, wat niet goed is voor de bedrijvigheid.

iPhone
Aandelen van technologieconcern Apple verloren 0,6 procent. Tijdens een conferentie kondigde het bedrijf aan later deze maand een nieuwe iPhone te lanceren. Ook verlaagt Apple de prijs van enkele laptops. Er waren ook geruchten dat topman Steve Jobs na een afwezigheid van maanden zijn opwachting zou maken tijdens het congres. Maar dat bleek niet het geval.

De olieprijs won licht terrein en noteerde 68,67 dollar per vat. Maandag won Exxon Mobil 0,3 procent evenals Chevron.

Op de valutamarkt werd voor de euro 1,3905 dollar betaald. Bij het slot van de beurzen in Europa eerder op de dag kostte een euro 1,3880 dollar.