AMSTERDAM - Computermaker Apple heeft maandag twee jaar na de introductie van de eerste iPhone voor het eerst een navigatieprogramma geïntroduceerd. Het Nederlandse bedrijf TomTom mag met de eer strijken.

CTO en mede-oprichter van TomTom Peter-Frans Pauwels onthulde de software (video) tijdens een Apple-conferentie, het World Wide Developers Conference (WWDC), in San Francisco. Naast het navigatieprogramma heeft het Nederlandse bedrijf ook een 'car kit' gefabriceerd, zodat de iPhone niet los in de auto hoeft rond te slingeren en de bestuurder met behulp van spraakcommando's door het verkeer kan worden geloodst.

Daarnaast verbetert de houder de GPS-ontvangst en zorgt hij voor het opladen van de batterij. iPhone-bezitters kunnen het programma 'deze zomer' voor een nog niet bekend gemaakte prijs downloaden in de App Store, de online applicatiewinkel van Apple.

TomTom maakt al langer software voor mobiele telefoons, maar genereerde tot nu toe vooral inkomsten met de verkoop van complete navigatietoestellen met ingebouwde software. Door te mikken op de verkoop van software liggen nieuwe platforms voor het oprapen en kan de dreiging van mobiele telefoons en dalende prijzen voor navigatiekastjes omzeild worden. Het bedrijf laat zich ook inbouwen in Renaults en Toyota's.