AMSTERDAM - De aandelenbeurzen in Europa sloten maandag flink in de rode cijfers. Na een sprong omhoog vorige week, overheerste aan het begin van de nieuwe handelsweek een negatieve stemming. Vooral financiële en grondstofgerelateerde fondsen moesten het ontgelden.

In Amsterdam sloot de AEX-index 4,54 punten lager op 262,39 punten. Een verlies van 1,7 procent. De MidKap-index ging 1,1 procent achteruit en sloot op 369,31 punten. De beurzen van Londen, Parijs en Frankfurt verloren tussen de 0,6 en 1,5 procent.

"De markt heeft een extreme run gehad, dus het is niet verrassend dat het geld even van de tafel is gehaald", aldus een Britse analist. "We nemen dit niet al te serieus, maar zien het als een verlate correctie."

Nieuws
Veel richting kregen beleggers maandag niet. Er stond weinig tot geen bedrijfsnieuws of macrodata op de agenda. Het aantal fabrieksorders in Duitsland is in april onveranderd gebelven, terwijl analisten waren uitgegaan van een daling. Beleggers leken de data terzijde te schuiven.

"De markt weet nu niet zo goed waar het naar toe moet", aldus handelaar André Sirks van Theodoor Gilissen. Hij wees erop dat de AEX in Amsterdam al tijden rond de 261 punten schommelt. "Waar het wachten op is, is de grote vraag."

Olie
De prijs van een vat ruwe olie zakte maandag tot onder 68 dollar, maar krabbelde aan het einde van de dag weer licht op tot 68,33 per vat. Vorige week was een vat meer dan 70 dollar waard als gevolg van een sterke dollar en winstnemingen door beleggers. Oliegerelateerde fondsen als BP, Total en Repsol volgden de prijs van olie en gingen iets achteruit. In Amsterdam boekte Shell 0,3 procent verlies.

Ook financiële fondsen moesten het maandagochtend ontgelden. De Britse bank Barclays wil zijn vermogensbeheertak Barclays Global Investment verkopen. Barclays zou in gesprek zijn met partijen. Het aandeel verloor 0,4 procent.

ArcelorMittal
Grondstoffengerelateerde fondsen verloren na een daling van de prijs van koper. Mijnbouwconcern Rio Tinto raakte 2,5 procent kwijt. Staalgigant ArcelorMittal, dat de grootste daler was op het Damrak, schreef een verlies van 5,7 procent.

Als defensief bestempelde fondsen zoals KPN en Ahold bleken zich als een van de weinige hoofdfondsen te ontrekken van de sombere stemming. Zij boekten bescheiden winsten (tot 0,8 procent).

ASMI
Onder de MidKapfondsen sloot chipmachinefabrikant ASMI in de plus. In de media is gespeculeerd dat er weer interesse zou zijn van het Amerikaanse Applied Materials voor onderdelen van het Nederlandse bedrijf. Het aandeel steeg 5,4 procent.

De euro noteerde maandag aan het slot van de handel op maandag 1,3880 dollar. Bij het slot van de Europese beurzen vrijdag stond de Europese munt nog op 1,3995 dollar.