BUNNIK - De provincies zouden moeten aanhaken bij de Nationale Sloopregeling voor auto's. Dat vindt althans brancheorganisatie Bovag die alle provincies een brief heeft gestuurd met een oproep daartoe. Dat liet Bovag maandag weten.

Tot afgelopen vrijdag is er al minstens 3600 keer gebruik gemaakt van de sloopregeling voor oude auto's. Dat aantal is volgens Bovag conform de verwachting. De sloopregeling zou succesvoller kunnen zijn als het bedrag dat mensen terugkrijgen voor hun oude auto hoger zou zijn.

Een manier om dat te bereiken is om ook de provincies een duit in het zakje te laten doen. "Een tientje helpt niet, maar 500 euro zou aardig zijn", aldus een woordvoerder van Bovag.

Financiering voor de regeling zou gevonden kunnen worden in de provinciale opcenten. "Die zijn de laatste jaren vaak flink verhoogd."

Premies stapelen
De brancheorganisatie zou het liefst zien dat allerlei premies op elkaar worden gestapeld. Volgens Bovag is daarmee in het administratieve systeem dat voor de sloopregeling bestaat ook al rekening gehouden. Zo zouden lokale regelingen, zoals die al bestaat in Den Haag en in de pijpleiding zou zitten in Amsterdam, eraan kunnen worden gekoppeld. "De importeurs stapelen hun eigen kortingen ook al op de slooppremie."

Het uiteindelijke doel van de Bovag is om de handel weer op gang te krijgen en dat zou een stuk makkelijker gaan met premies "die richting het Duitse niveau gaan".