AMSTERDAM - Fortis Bank Nederland, sinds vorig jaar in handen van de Nederlandse staat, heeft een kort geding aangespannen tegen Fortis Holding. De rechtszaak vindt plaats op 19 juni in de rechtbank in Amsterdam, dat meldde Fortis Bank Nederland maandag.

Het beursgenoteerde Fortis Holding en de Nederlandse staat zijn het oneens over in 1999 uitgegeven aandelen. Het gaat om zogeheten preferente aandelen ter waarde van 362,5 miljoen euro die tien jaar geleden zijn uitgegeven door Fortis Capital Company Limited (FCCL), een dochter van Fortis Bank Nederland.

Op 29 juni moet FCCL aan aandeelhouders 362,5 miljoen uitkeren. Fortis Holding is verplicht dat bedrag aan FCCL te betalen.

Compensatie
De Belgisch-Nederlandse bankverzekeraar Fortis werd in oktober opgedeeld door de Nederlandse en Belgische overheid nadat het dreigde om te vallen. Het concern had zich verslikt in de overname van ABN Amro doordat de kredietcrisis in alle hevigheid losbarstte.

Fortis Holding, dat nu bestaat uit een Belgische en een internationale verzekeringstak, moet van rechtswege de 362,5 miljoen euro verschaffen om de aandelen af te lossen. Fortis Holding wil niet betalen als de Nederlandse staat geen compensatie geeft. De staat weigert die compensatie en wil nu via een kort geding de 362,5 miljoen euro vorderen van Fortis Holding.

Fortis Holding zegt open te staan voor "alternatieve vormen van compensatie" door de staat. Het bedrijf laat weten het kort geding aan te vechten "en de nodige stappen te ondernemen om haar legitieme rechten en de belangen van haar aandeelhouders te beschermen".