Oof Verschuren maakte al diverse fotoshoots voor bekende reclamecampagnes en magazines als Quote. Pieter Musterd legde zich na vervroegd pensioen volledig toe op fotografie. En met succes. Idealize zette citaten van de twee tegenover elkaar.

Oof Verschuren

Persoon
Oof Verschuren is een toonaangevende Nederlandse mode- en reclamefotograaf die ervan houdt om dingen mooi te maken, ‘maar dan wel met een klein foutje'. Verschuren maakte onder andere foto's voor Quote en schoot een serie portetten van getatoeëerde BN-ers om de haven van Amsterdam onder de aandacht te brengen. Daarnaast deed hij reclamecampganes van Milner en de Grolsch Make Some Noise festivalreeks.

Filosofie
"Ik vind het wel leuk om dingen er iets mooier te laten uitzien dan het in werkelijkheid is. Niet zo zeer nette foto's, maar het moet er wel verzorgd uitzien. Maar ik ben geen realist. Van die bepaalde documentaireachtige fotografie. Ik vind het wel fijn om een vinger in de pap te hebben hoe het eruit ziet. "

Succes
Idealize interviewde Oof Verschuren in zijn studio in Amsterdam Slotervaart over zijn invulling als fotograaf aan het creatieve proces. Hij draagt zelf graag ideeën aan, zoals bij de Elle reportage van de Bugaboo van Marc Jacobs waar hij geen baby maar een kratje bier in legde. "Het maakt het net even wat losser dan dat het alleen maar zo'n wagentje is. Ik probeer iets anders in beeld te zetten dan je direct zou verwachten."

Toekomst
Volgens Verschuren verschilt de digitale manier van fotograferen niet zoveel van de traditionele. Wel denkt Verschuren dat digitale cinecamera's beter gaan worden, waardoor je still beelden kunt gaan gebruiken voor fotografie. "Het is heel interessant als je vanuit bewegend beeld stillclips kunt gebruiken die kwalitatief goed zijn. Je kunt dan veel sneller schieten. De bewegingen zijn dan veel bijzonderder, doordat je specifieke momenten kunt pakken."

Watchlist
"Andere fotografen zijn absoluut een inspiratiebron. Helmut Newton was een briljant man. Hij was zijn tijd zo ver vooruit en is altijd zichzelf gebleven."

Bekijk het hele video-interview met Oof Verschuren.

Pieter Musterd

Pieter

Persoon
Sinds 2004 is Pieter Musterd met vervroegd pensioen, maar dat betekende dat hij zich helemaal op fotografie kon focussen. "Eerst wilde ik mijn archief met bijna 10.000 dia's digitaliseren, maar tot nu toe is daar maar weinig van terechtgekomen. Het maken van nieuwe foto's vind ik veel interessanter dan het digitaliseren van oude beelden. Twee jaar geleden ben ik met veel reserve overgestapt op digitale fotografie. Sinds die tijd ben ik niet meer te stoppen."

Filosofie
"Als fotograaf kijk ik altijd in kaders, ben ik altijd bezig met het componeren van beelden, ook als ik geen camera bij me heb. Alles kan interessant zijn zoals een stuk tramrails in asfalt of een mooi putdeksel. Ik isoleer gewone dingen uit hun eigen vanzelfsprekende omgeving en daarmee probeer ik een esthetisch verantwoorde compositie te maken. Het onderwerp krijgt zo een geheel eigen karakter."

Hindernissen
"Elke misser is een leermoment. Soms kom je in situaties terecht die je niet naar je hand kunt zetten. In zo'n geval moet je je aanpassen aan de situatie. Dat vergt een flinke mate van flexibiliteit, gelukkig blijk ik daarover te beschikken. Zo kwam ik er tijdens een trouwreportage achter dat ik de reserveaccu voor mijn camera niet had meegenomen. Uiteindelijk had ik hem niet nodig maar zoiets zal me natuurlijk nooit meer gebeuren."

Succes
Mijn eerste grote betaalde opdracht, ruim een jaar geleden, van het gerenommeerde architectenbureau Dissing+Weitling uit Kopenhagen. Zij hadden zich ingeschreven voor de Rijnhavenbrug in Rotterdam. Ik kreeg een overzicht van plekken waarvandaan ze foto's wilden hebben om daar het ontwerp van hun brug later in te kunnen photoshoppen.

Het architectenbureau heeft de eindstreep net niet gehaald, ze werden tweede. Maar toen mijn foto tussen de laatste drie deelnemers aan de ontwerpwedstrijd door de gemeente Rotterdam werd gepresenteerd in plaatselijke en landelijke media was ik daar toch wel heel erg trots op.

Toekomst
"Ik hoop mijn fotografische activiteiten nog verder te kunnen ontplooien, met name in de nabewerking zie ik voor mijzelf vele creatieve mogelijkheden. Met mijn neiging tot perfectie hoop ik in de gelegenheid te komen mijn tools, kennis en apparatuur, blijvend te kunnen aanpassen aan mijn persoonlijke eisen."

Bekijk fotoreportages van Pieter Musterd

(c) Idealize.nl