DUBLIN - Kredietbeoordelaar Standard and Poor's heeft de kredietwaardigheid van Ierland verlaagd. Standard and Poor's stelde maandag de 'rating' van de Ierse staat naar beneden bij van AA+ naar AA. Dat is het gevolg van de slechtere vooruitzichten voor de Ierse overheidsfinanciën.

Door de financiële crisis en de hulp die de overheid aan banken heeft verstrekt, zijn de schulden van de Ierse staat sterk opgelopen. Volgens Standard and Poor's zal de schuldenlast van de overheid de komende tijd nog toenemen.

De rating AA is twee tredes onder de toprating van AAA, maar op de schaal van Standard and Poor's betekent AA nog steeds dat Ierland "zeer goed" in staat is zijn schulden terug te betalen.

Kosten
Volgens de kredietbeoordelaar zijn de vooruitzichten voor de financiële positie van Ierland de afgelopen tijd verslechterd, omdat de fiscale kosten voor de steun aan banken sterk zijn opgelopen. De Ierse regering heeft in totaal 7 miljard euro gepompt in de twee grootste kredietverleners van het land, Allied Irish Bank en Bank of Ireland. Beide banken kregen 3,5 miljard euro om overeind te kunnen blijven.

Daarnaast heeft de overheid een 'bad bank' in het leven geroepen die de slechte leningen van verscheidene banken gaat overnemen.

Ierland was het eerste land in de eurozone dat in een recessie terecht kwam, met twee achtereenvolgende kwartalen van economische krimp in de eerste helft van 2008.