AMSTERDAM - Het communistische regime in China denkt met het verplicht stellen van voorgeïnstalleerde software een nieuwe manier te hebben gevonden om de toegang tot ongewenste websites te blokkeren. Dat bericht de Wall Street Journal maandag.

Computermakers als Hewlett-Packard (HP), Dell en Lenovo zouden per 1 juli al hun pc's moeten uitrusten met een programma dat Chinezen moet beschermen tegen 'schadelijke' websites. Volgens een ontwikkelaar van de software draait het vooral om sexsites.

Fabrikanten zouden er ook voor kunnen kiezen om de software mee te leveren op een cd-rom. Na installatie verzendt het programma gebruikersinformatie naar de Chinese overheid en kan het een computer laten crashen.

Eisen
Hewlett-Packard laat via een woordvoerder weten voor het project samen te werken met de Chinese regering. "Uiteraard richten wij ons op de best mogelijke gebruikerservaring, en proberen we tegelijkertijd te voldoen aan de wettelijke eisen", aldus het bedrijf tegenover de krant.

De twee andere grootste pc-fabrikanten op de Chinese markt, Dell en Lenovo, willen nog niet zeggen of ze meewerken aan het invoeren van de censuursoftware. De communistische regering zet vaker websites op zwart, zoals onlangs gebeurde toen internationale media verslag deden van de herdenking van de bloedige ongeregeldheden in Beijing in 1989.

Updates
Deze maatregelen zijn echter door veel internetgebruikers te omzeilen. Met de nieuwe software wordt een pc regelmatig geüpdate met een lijst van geblokkeerde sites, vergelijkbaar met de werkwijze van anti-virussoftware.

Westerse it-bedrijven worstelen al langer met hun marktaandeel in de Aziatische eenpartijstaat. Google, Yahoo en Microsoft proberen hun zoekmachines zo in te richten dat ze zowel voldoen aan de wensen van de Chinese staat, als aan de behoefte aan informatievrijheid van hun westerse thuismarkten.