AMSTERDAM - Netbooks en tablets met de Intel's Linux-versie Moblin krijgen ook toegang tot de Android Market van Google.

Chipproducent Intel heeft op de Computex-beurs in Taiwan een netbook met zijn Atom-chip getoond waarop Moblin draait en, via een emulator, applicaties uit de Android-winkel. Ontwikkelaars van Linux-distributie Ubuntu hebben dat onlangs ook al voor elkaar gekregen.

Linux
Zowel Moblin als Android zijn gebaseerd op Linux. De twee besturingssystemen verschillen wel van elkaar. Zo draait Moblin op x86-chips zoals Intels Atom, en is Android ontwikkeld voor de in smartphones gebruikte Arm-chips.

Ubuntu is oorspronkelijk alleen voor x86, maar maker Canonical heeft ook een Arm-uitvoering voor zogeheten mobile internet devices (mid's). Van Android wordt nu ook een x86-uitvoering gemaakt.

Intel
Moblin is oorspronkelijk ontwikkeld door Intel. Intels intentie is om de Android Market te gebruiken voor andere internetapparaten die Moblin draaien, zoals tablets en andere handcomputers. De toevoeging van de Android Market zal niet alleen voor consumenten een reden zijn om voor een toestel met Moblin te kiezen. Ook telecombedrijven zullen met interesse kijken naar mogelijkheden met Moblin.

Telco's hebben overeenkomsten voor gedeelde inkomsten met Google voor diens appstore. Als Moblin daar op inhaakt, zijn apparaten met dat besturingssysteem ook aantrekkelijk voor mobiele operators om aan te bieden aan hun klanten.

Huur
Ondertussen wint Moblin terrein. Andere Linux-distributies kondigen aan leentjebuur te spelen bij die netbookuitvoering van het open source-besturingssysteem. Novell had al aangekondigd mee te doen, maar daar komen nu vier andere Linux-uitvoeringen bij.

Het gaat om Ubuntu van het Zuid-Afrikaanse bedrijf Canonical, de Chinese distributie Red Flag en de reeds op netbooks geleverde Linux-varianten Xandros en Linpus. Laatstgenoemden worden al geleverd op de netbooks van respectievelijk Asus en Acer. Die vier Linux-distributies verschijnen in uitvoeringen die zijn gebaseerd op versie 2 van de Moblin-software. De bèta van Moblin v2 is nu net uit.

Samenwerking
Novell toont nu al demonstraties van de Moblin v2-variant van zijn Suse Linux-distributie. Het bedrijf heeft begin vorige maand een samenwerkingsverband gesloten met Intel, de oorspronkelijke maker van Moblin.

Linux-leverancier Novell lijkt nu Acer en MSI te hebben gewonnen als afnemers van zijn netbookplatform op basis van Moblin. De netbookleveranciers willen hun opties open houden en werken ook mee aan een netbookuitvoering van Android, de Linux-variant van Google voor smartphones.