KUALA LUMPUR - De vraag naar vliegverkeer kan nog verder achteruit gaan, ondanks tekenen dat de wereldwijde economie stabiliseert. Tijdens een ontmoeting zondag van 's werelds grootste vliegmaatschappijen, bleek dat de industrie somber gestemd is over dit jaar.

Topman van de Internationale Luchtvaart Vereniging (IATA) Giovanni Bisignani schat maandag dat de sector dit jaar circa 6,4 miljard euro verliest.

Zijn schatting van het verlies is twee keer zo groot als de laatste inschatting van verliezen in de luchtvaart die slechts drie maanden geleden werd gepubliceerd. Bisignani noemde het de ernstigste crisis die de luchtvaart ooit heeft meegemaakt.

Brandstof
Het afgelopen jaar werd de sector al hard getroffen door lagere vraag vanwege de economische crisis. Ook scherpe fluctuaties in brandstofprijzen doen de vliegindustrie geen goed.

"Ik denk dat het nog erger gaat worden", zei de topman van Air New Zealand tegenover persbureau Reuters. "Vrachtverkeer is misschien gestabiliseerd, maar verbetering is onwaarschijnlijk tot de vraag in de Verenigde Staten toeneemt", aldus de bestuursvoorzitter van Korean Air, 's werelds grootste vrachtvervoerder.

"Het vrachtverkeer is gestabiliseerd op een heel laag niveau, wat grote zorgen baart voor de toekomst. Hetzelfde geldt voor passagiersvervoer in luxere klasses", aldus de topman van Lufthansa's Zwitserse divisie.