ESSEN - Het Duitse warenhuis- en reisconcern Arcandor is in gesprek met branchegenoot Metro over een mogelijke fusie tussen hun warenhuisketens.

Dat zei een woordvoerder van Arcandor zondag tegenover verscheidene internatioanele media. Volgens hem moet het bedrijf maandag uitstel van betaling aanvragen als er geen oplossing komt.

Ondergang

Het moederbedrijf van warenhuisketen KarstadtQuelle en reisorganisatie Thomas Cook verkeert in grote financiële problemen en dreigt ten onder te gaan. Arcandor, dat 50.000 werknemers heeft, bezit in Berlijn het fameuze Kaufhaus des Westens (KaDeWe). Dat is het grootste warenhuis op het Europese vasteland. In 2007 vierde KaDeWe het honderdjarig bestaan.

Vrijdag vroeg Arcandor de Duitse overheid om een noodkrediet van 437 miljoen euro om een faillissement te voorkomen. De Duitse bondskanselier Angela Merkel liet echter doorschemeren dat het bedrijf hier niet op kan rekenen. Een overheidscommissie zal zich maandag naar verwachting over het verzoek van Arcandor buigen.

Fusie
De fusie-onderhandelingen zouden op initiatief van Metro gehouden worden. Topman Eckhard Cordes van Metro zei zondag tegenover de krant Bild dat een fusie zou leiden tot een sluiting van ongeveer veertig winkels in totaal.