AMSTERDAM - Aandelenmarkten kunnen de komende week een impuls krijgen vanuit de hoek van de Amerikaanse banken.

Toezichthouders zullen naar verwachting bekendmaken welke banken als eerste mogen beginnen met het vervroegd aflossen van staatsleningen. Hiermee kan hoop worden gevoed dat het bankensysteem verder stabiliseert.

Bank of America gaf vorige maand al aan dat het waarschijnlijk tientallen miljarden dollars aan staatsleningen vervroegd kan aflossen. De leningen komen uit een speciaal overheidsfonds ter waarde van 700 miljard dollar, het zogenoemde Troubled Asset Relief Program (TARP).

"Hoewel het terugbetalen van leningen uit TARP een belangrijke psychologische stap is, zijn er ook zorgen dat banken het geld te vroeg terugbetalen", aldus een marktstrateeg uit San Francisco. "Er kan zorg zijn dat de overheid opnieuw zal moeten inspringen", aldus een handelaar uit New Jersey.

Ook de olieprijs zal komende week extra in de gaten worden gehouden. Vorige week kwam de prijs voor een vat ruwe Amerikaanse olie boven de 70 dollar per vat, het hoogste niveau in zeven maanden. Sommige investeerders zijn bang dat hogere prijzen druk zullen leggen op de consumentenbestedingen, waarmee een snel herstel van de economie in gevaar komt.

"Als de olieprijs dichtbij de 70 dollar komt, ga je je afvragen of de prijsstijging in olie een last begint te worden voor de economie", aldus een Amerikaanse handelaar.

Aanwijzingen over hoe het met de Amerikaanse consument gesteld is, kunnen beleggers deze week krijgen in de vorm van een belangrijk rapport over winkelverkopen en gegevens over het consumentenvertrouwen. Amerikaanse consumenten zorgen voor twee derde van de Amerikaanse economische activiteit.

Maandag is het verdwijnen van autoconcern General Motors en de bank Citigroup uit de Dow-Jonesindex van hoofdfondsen een historisch moment. General Motors vroeg vorige week uitstel van betaling aan, Citigroup is als gevolg van de kredietcrisis flink ingekrompen.