AMSTERDAM - De Volkswagen Groep volgt met argusogen de ontwikkelingen rond de verkoop van Opel. Het concern vreest namelijk dat een overname door General Motors voor oneerlijke concurrentie zorgt.

Het feit dat Opel subsidie van de Duitse overheid krijgt, is maar een deel van het probleem dat Volkswagen heeft met de gang van zaken. Magna is namelijk een belangrijke toeleverancier van het concern uit Wolfsburg en Volkswagen vreest dat er problemen ontstaan als Magna de scepter bij Opel zwaait.

Porsche
Ook grootaandeelhouder Porsche is voor onderdelen afhankelijk van Magna. Volkswagen heeft in een officieel statement gezegd "de ontwikkelingen rond de overname van Opel scherp in de gaten te houden".

Als de overnameplannen doorgang vinden, investeert Magna 700 miljoen euro in Opel. Bovendien neemt het bedrijf een belang van 20 procent in het merk uit Rüsselsheim. De Russische bank Sberbank neemt een belang van 35 procent en de Opel-werknemers nemen een belang van 10 procent. General Motors behoudt een belang van 35 procent in het nieuwe Opel.

Overname
Er is nog een kans dat de overname door Magna spaak loopt. Fiat heeft al aangegeven dat het in dat geval opnieuw wil onderhandelen met General Motors en de Duitse overheid over een overname van Opel. Het Chinese BAIC was oorspronkelijk ook geïnteresseerd in Opel, maar dit bedrijf kwam niet opdagen bij de onderhandelingen met de Duitse overheid.