AMSTERDAM - De gemeente Rotterdam is ternauwernood ontsnapt aan een financiële strop van 125 miljoen euro.

Dit bedrag had de regionale vervoersmaatschappij RET ondergebracht bij drie banken uit IJsland die zijn omgevallen. Omdat de termijnen net op tijd afliepen, is er geen financiële schade. Dit blijkt uit een vertrouwelijk rapport van bedrijfsonderzoeker Pieter Lakeman, waar NRC Handelsblad de hand op heeft weten te leggen.

Risicoprofiel
Lakeman stelt dat de leiding van het in 2007 verzelfstandigde bedrijf RET, dat voor honderd procent eigendom is van de gemeente, de eigen financiële regels heeft geschonden. Zo zou er geen gedegen risicoprofiel zijn opgesteld. Rotterdam zou 'door het oog van de naald zijn gekropen'.

Volgens RET-directeur Pedro Pieters was het meer geluk dan wijsheid dat het geld net terug was uit IJsland voordat de banken omvielen. "We hebben geen vooruitziende blik gehad", zegt hij in de krant. Inmiddels heeft de RET de financiële huisregels aangescherpt. "Voorzichtigheid troef is sinds de crisis ons motto", zegt Pieters.

Cowboybankieren
Coalitiepartijen PvdA en GroenLinks eisen dat de regels voor beleggingen door gemeentelijke bedrijven worden aangescherpt. Ze hekelen het 'cowboybankieren' van de RET. "Dit roekeloze gespeculeer met belastinggeld is niet voor herhaling vatbaar", stelt GroenLinks-raadslid Arno Bonte.