ALMERE - Het conflict tussen chipmachinefabrikant ASM International en grootaandeelhouders Hermes en Fursa is nog niet opgelost.

Vrijdag verstreek het ultimatum dat voorzitter Huub Willems van de ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam de kemphanen had gegeven om er samen uit te komen. Maar ASMI liet vrijdag in de namiddag in een persverklaring weten dat de gesprekken met Hermes vooralsnog "zonder resultaat" zijn verlopen.

Topman
De ondernemingskamer zal nu op 2 juli een openbare zitting over ASM International houden. De inzet van het conflict is de positie van topman Chuck del Prado. Hermes en Fursa willen Del Prado, zoon van oprichter en grootaandeelhouder Arthur del Prado, vervangen. Hij zou het bedrijf niet sterk genoeg leiden en de commerciële mogelijheden onvoldoende uitbuiten. Maar voor ASM International is het wegsturen van de topman geen optie.

De onrust binnen het bedrijf is al maanden gaande. Verscheidene aandeelhouders morren over de matige prestaties van de producent van machines voor de fabricage van halfgeleiders, en sturen aan op het vertrek van Del Prado. Onenigheid daarover en over de te varen koers leidde in april tot het vertrek van de financiële topman van ASMI, Naud van der Ven.

Onderhandelingen
In de onderhandelingen die ASMI de afgelopen weken voerde over de zaak zal mogelijk de verzwakte positie van de grootaandeelhouders een rol hebben gespeeld. Een jaar geleden wisten Hermes en Fursa nog een meerderheid van de aandeelhouders achter hun standpunten te krijgen.

Maar inmiddels heeft ASMI de steun van twee nieuwe grootaandeelhouders, Intel en Tokyo Electron, en heeft een van de vroegere medestanders van Hermes en Fursa, Centaurus, zich teruggetrokken.