"Een vervelende kwestie", noemt minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) het gasconflict tussen Rusland en Oekraïne dat deze week weer oplaaide.

 Van der Hoeven is blij met Europese pogingen om de feiten in het conflict op een rijtje te krijgen en zo te voorkomen dat Rusland opnieuw de gaskraan naar Oekraïne dichtdraait. Ongeveer een kwart van het Europese gas komt uit Rusland, maar via Oekraïne.

Europa
"Europa is een belangrijke klant van Rusland en moet niet onderdeel van het probleem worden", aldus de CDA-bewindsvrouw vrijdag uit Sint Petersburg. Ze neemt daar tot zaterdag deel aan het International Economic Forum over onder meer energievoorziening. De Europese ministers van Energievoorziening moeten zich volgende week in Luxemburg dan ook zeker over deze kwestie buigen, meent van der Hoeven.

Het conflict tussen Rusland en Oekraïne geeft volgens haar aan hoe belangrijk het is om voor de gasvoorziening niet afhankelijk te zijn van slechts een pijplijn. Van der Hoeven besprak met Gazprom-baas Alexander Medvedev het belang van een snelle aanleg van de zogeheten Nord Stream-pijplijn die via de Baltische Zee gas van Rusland naar Duitsland moet gaan brengen.