AMSTERDAM - De aandelenbeurzen in Europa hebben de week met winst afgesloten. Een positief cijfer over de Amerikaanse arbeidsmarkt gaf de koersen in de laatste uren van de handel nog een steuntje in de rug.

In Amsterdam sloot de AEX-index 1,2 procent hoger op 266,93 punten. Dat is een winst van 3,13 punten. De MidKap-index van het middensegment kreeg er 1 procent bij en sloot 3,69 punten hoger op 373,61 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt kregen er tussen de 0,2 en 1,2 procent bij.

Banenmarkt
Het cijfers over de Amerikaanse banenmarkt was vrijdag veel beter dan verwacht. Beleggers zagen daarin bevestiging dat de economie aan de beterende hand is en de koersen vlogen omhoog.

In mei verdwenen er in de Verenigde Staten (exclusief de agrarische sector) weliswaar 345.000 banen, maar analisten rekenden vooraf op een krimp van 520.000 banen. Door de forse krimp in de afgelopen maanden, waarin gemiddeld 600.000 banen per maand verdwenen, steeg het percentage werklozen tot 9,4 procent van 8,9 procent in april.

Dow-Jones
In New York reageerden de beurzen aanvankelijk ook zeer positief op het banencijfer, maar raakten de grootste winsten in de loop van de ochtend weer kwijt. De Dow-Jonesindex noteerde bij de sluiting van de Europese beurzen een plus van 0,4 procent.

De hoop op een naderend economisch herstel resulteerde vooral in koerswinst voor banken, verzekeraars en grondstofgerelateerde fondsen. ING voerde de AEX aan met een winst van ruim 4,5 procent, gevolgd door Aegon dat uiteindelijk 2,9 procent steeg.

ArcelorMittal
Staalconcern ArcelorMittal was de hele dag bovenin de index te vinden. Het bedrijf zal volgens analisten fors profiteren van een aantrekkende economie. In de malaise van de afgelopen maanden viel de vraag naar staal juist vrijwel stil, vooral in de bouw en de auto-industrie. Vrijdag sloot het aandeel ruim 4 procent hoger.

Ook Shell deed goede zaken, gesteund door een olieprijs van rond de 70 dollar per vat. Het aandeel maakte een winst van 1,1 procent. Een hogere olieprijs leidt doorgaans tot een hogere investeringsbereidheid van oliemaatschappijen. Bedrijven die daarvan profiteren als bodemonderzoeker Fugro en platformbouwer SBM Offshore behoorden vrijdag ook tot de stijgers.

Grondstoffondsen
Ook in de rest van Europa waren het grondstoffondsen en mijnbouwers die het voortouw namen op de beurzen. In Londen kreeg BHP Billiton er 6,8 procent bij en branchegenoot Anglo American 6 procent.

Het banencijfer zorgde voor een opmars van de dollar ten opzichte van diverse andere valuta. Ook de euro leverde terrein in en was tegen het einde van de handel 1,3995 dollar waard in vergelijking met 1,4175 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op donderdag.