AMSTERDAM - De Russische overheid is boos dat Windows XP niet meer te verkrijgen is. Het start een antitrustonderzoek naar Microsoft.

Het antitrustdepartement van de Russische overheid onderzoekt het beperken en sinds kort afkappen van de 'bevoorrading' van Windows XP aan Rusland. Volgens de overheidsinstantie is dat een kunstmatige beperking en mogelijk misbruik van een monopoliepositie. De vraag naar XP is er immers nog.

Vista
"Analyse van de markt voor diverse besturingssystemen wijst erop dat terwijl de overgang naar Windows Vista plaatsvindt er ook nog aanhoudende vraag is naar de voorgaande versie, Windows XP", verklaart de antitrustdivisie van Justitie in Rusland.

De winkelverkoop van dat besturingssysteem is op 30 juni vorig jaar beëindigd en pc-leveranciers mogen het vanaf 31 januari dit jaar niet meer voorgeïnstalleerd leveren. Die vervaldatums zijn vanwege de aanhoudende vraag eerder al eens opgeschort. De ondersteuning is inmiddels ook verlopen.
Eigen vraag

Infrastructuur
Het gaat de Russische regering niet alleen om de markt, maar ook om de eigen ict-infrastructuur. "De vraag naar zowel voorgeïnstalleerde als los te kopen uitvoeringen van Windows XP wordt ook bevestigd door wederverkopers en het aantal orders van de overheid zelf."

Kennelijk heeft de Russische overheid geen mantelcontract of enterprise-contract bij Microsoft. Microsoft biedt middels zijn enterprise-licentiecontracten toegang tot voorgaande versies van zijn software. Dit soort contracten zijn vooral bedoeld voor grote organisaties, omdat de gemiddelde prijs daalt naarmate er meer licenties worden afgenomen. Dat maakt het voor kleine organisaties duur.

Rusland
Het hoofdkantoor van Microsoft te Moskou heeft nog geen formele melding van het antitrustonderzoek ontvangen, maar de Russische vestiging van het Amerikaanse bedrijf zegt alvast zijn volledige medewerking toe. De antitrusttak van Justitie neemt de kwestie op 24 juli onder de loep.