AMSTERDAM - Glasvezel zal de komende vier jaar flink knagen aan het marktaandeel van ADSL- en kabelinternet. In 2013 is een miljoen huishoudens op een glasvezelnetwerk aangesloten.

Dat blijkt uit een onderzoek van Telecompaper. In het eerste kwartaal van dit jaar groeide het aantal huishoudens waar glasvezel tot de deur is aangelegd al tot ruim 361 duizend. Eind dit jaar wordt naar verwachting een half miljoen bereikt.

De onderzoekers denken dat in 2013 twee miljoen huishoudens over een glasvezelverbinding kunnen beschikken. Ongeveer de helft daarvan wordt daadwerkelijk op het netwerk aangesloten.

Concurrent
Volgens Telecompaper kan glasvezel een belangrijke concurrent worden voor kabel en ADSL, op dit moment de meest gebruikte vormen van breedbandinternet.

Wel denken de onderzoekers dat de groei van het glasvezelnet kan worden geremd door de ontwikkeling van andere nieuwe technologie, zoals de snelle kabelinternetvariant Eurodocsis, en door personeelsgebrek bij de bedrijven die het glasvezel aanleggen.

© NU.nl/Wieland van Dijk