AMSTERDAM - Vriendensite Hyves vertegenwoordigt een waarde van zo'n 210 miljoen euro. Dat beweert althans technologiesite Techcrunch in een vervolg op een vergelijkbaar onderzoek in 2008.

Techcrunch schat in het onderzoek de waarde van enkele tientallen grote sociale websites. Dat doet het aan de hand van de bekende waarde van enkele grote sites. Eind vorige maand betaalde een Russische investeerder 200 miljoen dollar voor een aandeel van 1,96 procent in Facebook. Dat brengt de totale waarde van het niet-beursgenoteerde Facebook op zo'n 10 miljard dollar.

Techcrunch betrekt, naast dat cijfer, vervolgens gegevens over onder meer aantallen gebruikers en de online advertentiemarkt in verschillende delen van de wereld in een analyse om tot een schatting te komen van de waarde van andere netwerken.

Hyves
Het Nederlandse Hyves zou in die analyse uitkomen op ongeveer 299 miljoen dollar (210 miljoen euro). Dat is minder dan in 2008, toen Facebook nog geschat werd op 15 miljard dollar en Hyves op 544 miljoen euro. Hyves staat dit jaar op de veertiende plaats.

MySpace
Grootste verliezer is de nummer twee van de nieuwe ranglijst, MySpace. Vorig jaar stond MySpace nog bovenaan, maar het verliest met name de laatste maanden veel gebruikers, terwijl Facebook al twee jaar sterk groeit.

Facebook is MySpace, lang het grootste online vriendennetwerk ter wereld, nu niet alleen in populariteit, maar ook in waarde gepasseerd. MySpace duikelde van bijna 20 miljard dollar naar ruim 6,5 miljard.

Twitter
Nieuw in de lijst is Twitter. De microblogsite, waar gebruikers elkaar in korte updates op de hoogte kunnen houden van hun doen en laten, zou bijna 1,7 miljard waard zijn - goed voor de vierde plaats.

Het aantal Twittergebruikers groeide volgens onderzoeksbureau Nielsen in 2008 met maar liefst 1382 procent. De site wist in de voorbije maanden tientallen miljoenen dollars van investeerders aan te trekken.