AMSTERDAM - De economische crisis biedt vrouwen nieuwe kansen. Dat concludeert Mirella Visser, president van EuropeanPWN, een belangrijke vrouwenorganisatie. Het is een opvallend positief effect van de huidige wereldwijde malaise. Vrouwen moeten echter wel kritisch blijven

Volgens Visser is het belangrijk dat vrouwen opletten in deze situatie. "De combinatie van bedrijven die vrouwen aan boord halen om er hun voordeel mee te doen, en het enthousiasme van deze vrouwen hun kans waar te maken, kan fataal zijn."

Kritisch
Vrouwen moeten net zo kritisch blijven als mannen en functies met een te hoog risico afslaan. "Ook voor hen is reputatie belangrijk. Vrouwen zijn er niet alleen om de rotzooi op te ruimen. Zij moeten de juiste vragen stellen, garanties afdwingen en bedingen dat er een andere koers kan worden gevaren", aldus de topvrouw.

"De bekende uitspraak ‘think manager, think male' verandert langzaam in ‘think crisis, think female'." Het benoemen van een vrouw in een hoge functie zou investeerders gerust stellen. Vrouwelijke kwaliteiten als overtuiging en toewijding zijn vaak noodzakelijk om duurzame veranderingen teweeg te brengen.

Onderzoek
Voorbeelden van vrouwen die mede door de crisis benoemd zijn in hoge functies zijn twee vrouwelijke bankiers in IJsland en drie vrouwen in het Fortis-bestuur. Uit onderzoek van de Exeter University in 2004 bleek al dat vrouwen vooral posities aangeboden kregen met een hoog risicogehalte. Functies die door mannen meestal vermeden worden vanwege de kans op mislukking.

De vraagt blijft echter of vrouwen voor deze functies worden aangewezen aan de hand van hun kwaliteiten of simpelweg omdat mannen niet beschikbaar blijken voor deze risicovolle banen. Feit blijft, dat vooral mannen zich in de luxepositie bevinden om deze kansen te laten liggen.