DEN HAAG - Mobiele bellers kunnen met ingang van volgende maand makkelijker van hun contract af. Na een eerste contractperiode, meestal een of twee jaar, kunnen ze steeds na een maand opzeggen en overstappen naar een andere aanbieder.

 Per 1 juli wordt een wijziging van de Telecomwet van kracht, die dit mogelijk maakt. Volgens toezichthouder Opta doet de consument er goed aan de prijzen kritisch te vergelijken. Staatssecretaris Frank Heemskerk (Economische Zaken) roept de consument op zich goed te oriënteren, want dat kan veel geld schelen.

Prijsstijging
Er zijn signalen dat mobiel bellen duurder wordt, doordat bedrijven weer aansluitkosten in rekening brengen of kosten per gesprek op de minuut naar boven afronden. De overheid beteugelt dat niet met nieuwe regels, maar wil de tarieven wel laag houden door de concurrentie aan te wakkeren.

Volgend jaar worden extra vergunningen voor mobiel bellen uitgegeven. Heemskerk wil nieuwe marktpartijen daarbij een kans geven om het op te nemen tegen grote operators als KPN, T-Mobile en Vodafone.

Onderscheid
De belbedrijven kunnen zelf beslissen of ze per seconde, per minuut of anders afrekenen. Ze kunnen zich daardoor van elkaar onderscheiden als ze dingen naar de gunst van de consument. Heemskerk vindt wel dat ze daarover een stuk helderder kunnen zijn en erkent dat het voor de consument soms moeilijk is om wegwijs te worden in het aanbod. Hij laat onderzoeken hoe dit te verbeteren is.