ESSEN - Het Duitse warenhuis- en reisconcern Arcandor heeft de Duitse overheid om een noodkrediet gevraagd van meer dan 437 miljoen euro om een faillissement te voorkomen. Dat maakte Arcandor vrijdag bekend.

Het moederbedrijf van warenhuisketen KarstadtQuelle en reisorganisatie Thomas Cook verkeert in grote financiële problemen en dreigt ten onder te gaan. Het noodkrediet zou voldoende zijn om het bedrijf zes maanden vooruit te helpen.

Overheidssteun
Volgens Arcandor werd de aanvraag voor overheidssteun aanbevolen door de Duitse minister van Economische Zaken Karl-Theodor zu Guttenberg en vice-kanselier en minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier.

Arcandor praat ook met branchegenoot Metro over een overname van grote delen van het noodlijdende bedrijf. Metro, moederconcern van warenhuisketen Kaufhof, zou zestig van in totaal negentig Karstadt-winkels willen overnemen van Arcandor.

KaDeWe
Arcandor bezit in Berlijn het fameuze Kaufhaus des Westens (KaDeWe). Dat is het grootste warenhuis op het Europese vasteland. In 2007 vierde KaDeWe het honderdjarige bestaan.

De staatssteun aan Arcandor zou komen van de staatsbank KfW, die bedrijven helpt de financiële crisis door te komen. Ook heeft Arcandor een aanvraag lopen voor leengaranties van 650 miljoen euro.

Porsche
De Duitse sportwagenfabrikant Porsche klopte eerder deze week al aan bij de Duitse overheid voor een noodkrediet van 1,75 miljard euro om zijn financiële problemen op te lossen.