MELBOURNE - De Brits-Australische mijnbouwer Rio Tinto heeft zich vrijdag na maanden gesteggel teruggetrokken uit onderhandelingen met de Chinese aluminiumproducent Chinalco. In plaats van een belang in het bedrijf te verkopen aan de Chinezen gaat Rio Tinto samenwerken met branchegenoot BHP Biliton.

Rio en Chinalco sloten in februari een overeenkomst, waarbij het Chinese staatsbedrijf 19,5 miljard dollar zou investeren in de mijnbouwer. Rio Tinto gaat gebukt onder een schuldenlast van 38 miljard dollar en kon het geld derhalve goed gebruiken.

Toen grondstofprijzen langzaam daalden en de kredietmarkten kalmeerden, roerden de aandeelhouders van Rio zich. Zij zagen betere alternatieven en waren vooral gekant tegen de invloed die Chinalco zou krijgen over de prijsontwikkeling van ijzererts.

Rio gaat nu samenwerken met BHP op het gebied van ijzererts. BHP betaalt 5,8 miljard dollar aan Rio Tinto om de helft van de activiteiten in handen te krijgen. Rio zal daarnaast met een claimemissie komen, waarbij het tegen een flinke korting op de huidige waardering, aandelen in de markt zal zetten. Hiermee wil het bedrijf nog eens 15,2 miljard dollar aan broodnodig kapitaal ophalen.