NEW YORK - De koersen op de effectenbeurzen in New York zijn donderdag omhoog gegaan. Op Wall Street was er weer hoop dat de economie uit het dal kruipt, nadat die woensdag even was vervlogen.

Bij het slot van de handel kon de Dow-Jonesindex een winst van 0,9 procent bijschrijven op 8750,24 punten. De breder samengestelde S&P 500-index steeg 1,1 procent naar 942,46 punten. De index van de schermenbeurs Nasdaq noteerde 1,3 procent hoger op 1850,02 punten.

UItkeringen
De beleggers trokken zich op aan enkele economische cijfers die voorbeurs werden gepubliceerd. Het aantal aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten nam de afgelopen week bijvoorbeeld voor de derde week op rij af. In totaal ging het om 621.000 aanvragen. Daarnaast was de arbeidsproductiviteit van de Amerikaanse werknemer in het eerste kwartaal hoger dan verwacht. De productiviteit steeg met 1,6 procent.

Industriële fondsen profiteerden het meest van het positieve sentiment. Aluminiumproducent Alcoa zag zijn koers ruim 6 procent stijgen. Caterpillar, fabrikant van zware bouwmachines, won bijna 4 procent en vliegtuigbouwer Boeing kreeg er 4,55 procent bij.

Financiële markt
Ook financiële aandelen waren in trek, onder meer door positief analistencommentaar over de sector. Beleggers duwden Bank of America 5,9 procent omhoog. JPMorgan Chase boekte een winst van 4 procent. Citigroup verhoogde het koersdoel van JPMorgan Chase.

Energiefondsen profiteerden van een hogere olieprijs. Een vat ruwe Amerikaanse olie werd bijna 4 procent duurder en kostte op de termijnmarkten 68,72 dollar. Chevron en ExxonMobil noteerden daardoor respectievelijk 2,25 procent en 1,25 procent hoger.

Detailhandel
Wall Street waagde zich niet aan de detailhandelssector. Enkele grote winkelketens kwamen met tegenvallende verkoopcijfers over de maand mei. Costco Wholesale zag bijvoorbeeld zijn omzet exclusief de verkoop van benzine met 7 procent zakken en moest dat bekopen met een koersdaling van 1,2 procent.

In de Dow-Jonesindex stond Wal-Mart onder druk, hoewel de detailhandelsgigant geen maandcijfers meer bekendmaakt. Wal-Mart liet wel weten dit jaar 22.000 banen te creëren. Vorig jaar waren dat er nog 33.800.

Op de New Yorkse valutamarkt werd voor de euro 1,4180 dollar betaald tegen 1,4175 dollar aan het einde van de Europese handel.